APK roetfilter controleren

APK roetfilter controleren!


APK, roetfilter controleren / deeltjes telling zonder afspraak


Autobedrijf Derks: APK roetfilter controleren, Deeltjes telling zonder afspraak. 

 

Waarom is een roetfilter zo belanrijk?

Het roetfilter of dieseldeeltjesfilter ( DPF ) filteren roetdeeltjes uit de uitlaat van dieselmotoren.


Op die manier draagt het roetfilter in grote mate bij tot de vermindering van schadelijke uitlaatgassen. De roetfilter regeneratie vloeistof ondersteunt de werking van het roetfilter.


Autobedrijfderks  Hier kun je terecht met Deeltjes telling probleem! 

APK veel gestelde vragen. Bij ons kunt u uw wagen APK laten keuren zonder afspraak ook uw airco laten vullen of airco check kan ook zonder afspraak

Wat als je auto geen roetfilter heeft?


Tot voorbij 1 januari 2023, sindsdien is het niet alleen verplicht om een roetfilter te hebben, het wordt ook tijdens de APK actief gecontroleerd. Als je diesel geen roetfilter heeft, wordt je auto waarschijnlijk afgekeurd. Je kunt dan niet met je diesel blijven rijden en riskeert fikse boetes.

Kan je doorrijden met een verstopte roetfilter? 


Als u blijft rijden met een verstopt roetfilter, kan dit leiden tot onherstelbare schade en moet het roetfilter worden vervangen.

Hebben alle diesels een roetfilter?


In feite hebben alle auto's die op diesel rijden en na 2012 op de markt zijn gebracht een roetfilter.

Hoe merk je dat een roetfilter verstopte is?


Wanneer de auto constateert dat er iets mis is met het roetfilter, gaat er een storingslampje branden. Het storingslampje gaat niet altijd branden als er een probleem is!

Wat is de gerbruiksduur van een roetfilter?  


Het roet wordt in feite vernietigd, verbrand en verpulverd tot superkleine deeltjes. Daarna is het filter weer schoon en kan het weer een paar tienduizend kilometer mee. De gemiddelde levensduur van roetfilters is 150.000 tot 200.000 kilometer.

Kun je een roetfilter reinigen? 


Als een roetfilter verstopt raakt, kun je dit in de meeste gevallen relatief eenvoudig verhelpen door een roetfilter schoon te rijden. De auto doet dit doorgaans automatisch als je een lange rit maakt, alleen hebben veel auto's een beetje extra hulp nodig.

Heeft een Euro 4 diesel een roetfilter? Voertuigen die zijn voorzien van een roetfilter. Oudere diesels (Euro 4 en eerder) zijn niet uitgerust met een dergelijk filter en worden daarom niet beïnvloed. Zij zijn alleen gebonden aan de rookopaciteitstest die al vele jaren bestaat.

Hoeveel km rijden om roetfilter te reinigen?  Je kunt meestal circa 1.000 kilometer rijden voordat het roetfilter vol raakt en moet worden gereinigd.

kan een verstopte roeltfilter turbo schade veroorzaken?


Als een roetfilter verstopt raakt, kun je dit in de meeste gevallen relatief eenvoudig verhelpen door een roetfilter schoon te rijden. De auto doet dit doorgaans automatisch als je een lange rit maakt, alleen hebben veel auto's een beetje extra hulp nodig.

Welke diesels met Deeltjesteller? 


Vanaf 1 januari 2023 is de deeltjesteller onderdeel van de APK voor dieselmotoren. De meting van emissies van Euro 5 en 6 dieselmotoren met roetfilter moet worden uitgevoerd met een door NMi goedgekeurde deeltjesteller. VLT's deeltjesteller is een van de eerste met goedkeuring van NMi.

Wat kost een orginele roetfilter?   


De kosten van nieuwe roetfilters variëren, omdat de kosten afhankelijk zijn van het automerk en -type. Schrik niet, maar de kosten van een nieuw en originele roetfilter kunnen behoorlijk oplopen. 


U kunt het beste even contact met ons opnemen.  prijzen verschillen per dag en per auto. 

Wat doet een Deeltjesteller? 


Met een  precieze deeltjesteller kun je eenvoudig testen hoeveel deeltjes er per cm3 worden uitgestoten en of het deeltjesfilter nog voldoet aan de wettelijke veiligheidseisen.


Autobedrijfderks beschikt over de nieuwste Deeltjesteller apparaat. 

unsplash